Planttips

Bladverliezende sierplanten met naakte wortels (zonder pot) worden geplant tussen november en april (niet bij vorst!).

Planten in pot kunnen de hele zomer door aangeplant worden.

Bescherm steeds de naakte wortels van de planten tegen uitdroging. Dit zowel tijdens het transport, alsook wanneer de struikjes nog boven de grond liggen tijdens het planten. De wortels steeds afdekken met een dekentje, plastiekfolie… Of de planten inkuilen in afwachting van het planten.
Eens de wortels uitgedroogd, zijn de planten onherstelbaar besc

hadigd; bijgevolg zal er veel uitval zijn, waardoor uw aanplanting geen succes zal zijn!

Maak een voldoende ruim plantgat en meng potgrond met de aarde in het plantgat. Voor zuurminnede planten (Heide, Rhododendron, Kalmia, Pieris, Andromededa, Hydrang

ea macrophylla, Skimmia…) wordt er tuinturf i.p.v. potgrond gemengd met het plantgat! Voeg geen bemesting zoals champignonmest toe aan het plantgat.(Zo is er risico op verbranding van de wortels!).

Bij aanplanting in het voorjaar kunnen de potten eerst eens ondergedompeld worden in water totdat ze verzadigd zijn. Op arme grond kan bij aanplanting in het voorjaar, een organische bemesting inwerkt worden in de bovengrond. Bij aanplanting in het najaar wordt hiermee wordt gewacht tot na de winter. Enkel bij risico op verdroging de planten beregenen tot ze in de groei zijn, daarna de watergift tot een minimum beperken. Het gebruik van boomschors (vooral op vochtige grond) raden wij af.

Op slecht waterdoorlatende grond zullen er steeds problemen opduiken, zoals wegrottende planten of afstervende takken, veroorzaakt door wortelziektes.

Enkele tip om dit te vermijden:

  • Zorg voor een goede afwatering van het perceel.
  • Voer enkel grondbewerkingen uit op droge grond.
  • Op vastgereden grond moet de bodem voldoende diep gespit worden (vb. met een graafmachine).
  • Voor een goede ontwatering kan het ook helpen in de bodem van het plantgat enkele gaten met een grondboor te boren en op te vullen met rijnzand.

Als het kwaliteit mag zijn…

contacteer ons